De goudprijs is gestegen tot het hoogste niveau in meer dan vijf jaar, nadat de Amerikaanse Federal Reserve heeft aangegeven bereid te zijn de rente te verlagen. Voor een troy ounce goud (31,1 gram) moest op de termijnmarkt in Singapore meer dan 1394 dollar betaald worden, het hoogste punt sinds september 2013.

De goudprijs zit al enige tijd in de lift omdat beleggers vaker veilige geachte bestemmingen zoals goud opzoeken tijdens onrustige tijden op de financiële markten, door de politieke onrust rond Iran en de handelsspanningen. De Fed heeft gezegd dat de economische onzekerheden zijn toegenomen en dat gepast zal worden opgetreden om de groei te ondersteunen. De dollar zwakte af na het rentebesluit. Daardoor wordt het voor beleggers met andere valuta goedkoper om goud te kopen, wat de prijs aanjaagt.

Kenners denken dat de goudprijs nog verder kan gaan stijgen door losser monetair beleid van centrale banken. In september 2011 bereikte de goudprijs het hoogste niveau ooit met meer dan 1900 dollar. Toen was er ook grote onzekerheid op de financiële markten.

Een oude beurswijsheid leek gisteren even terug van jaren weggeweest: Is er onrust in de wereld, koop goud. Gisteren bereikte de goudprijs in euro zijn hoogste peil in meer dan twee jaar. Een kilo goud kostte (omgerekend) 38.716 euro. Maar moeten we nu met z’n allen, zoals vroeger, in het goudbad? “Het kan ook snel weer keren”, relativeert Tom Simonts, financieel econoom bij KBC.

Het werd een (grote) groep beleggers de voorbije dagen allemaal een beetje te veel: er was al het besef dat de wereldeconomie over the top is, er waren al de zorgen om een no-dealbrexit, Trump voert al weken de handelsoorlog met China op en daar kwam dan deze week ook nog eens de vermoedelijke aanval bij op twee olietankers in de Straat van Hormuz. En dan kijkt een deel van de beleggers instinctief naar de nooduitgang met een gouden randje.

Maar Tom Simonts van KBC wil niets meer zoeken dan strikt nodig achter die vlucht in het goud. “Het is inderdaad zo dat goud vroeger het eerste was dat beleggers opzochten, als het fout leek te gaan. Maar de mensen hadden veel minder info en er waren gewoon geen andere alternatieven dan goud als veilige haven.”

Goud

U kan de goudkoers vandaagbekijken. Vergelijken met verschillende periodes kan. U kan selecteren wat de goudprijs per kilo is. En wat de goudprijs per gram is. Goud en zilver hebben ieder moment een prijs, elke minuut van de dag. Wereldwijd en in iedere munt. De goudprijs en zilverprijs komen tot stand op de wereldmarkt. Op de markt zijn er kopers en verkopers die tegenover elkaar staan. De koper heeft een bied-prijs en de verkoper laat-prijs. De prijs tussen de biedprijs en laatprijs is de middenkoers. Op deze manier wordt de goudkoers en de zilverkoers bepaald.